Air France-fly styrter ned på Stevns

Et Air France-fly på vej fra Kastrup til Paris er tidligere på dagen returneret til Københavns Lufthavn på grund af problemer i motoren. Flyet bliver repareret og letter igen, men der opstår brand i motoren.

Sted: Stevns, Danmark
Dato: 3. september 1946
Tidspunkt: Kl. 16:33
Fly: DC Dakota (Douglas C-53D-DO (DC-3))
Registreringsnummer: F-BAOB
Produktionsår: 1943
Selskab: Air France

Et Douglas DC-3-fly fra Air France er på vej fra Københavns Lufthavn til Le Bouget i Paris. Flyet er over seks timer forsinket. Flyet lettede første gang til den planmæssige afgang kl. 10.00 om formiddagen. Men efter en times flyvning vælger piloten luftkaptajn Faucher at returnere til Kastrup. Flyet bliver undersøgt og en magnet i venstre motor er brændt over og bliver udskiftet.

quoteFøreren gjorde forsøg paa af vende Maskinen, den drejede ogsaa rundt, men kort efter knækkede den ene Vinge af, og Maskinen hvirvlede mod Jorden, ikke særdig hurtigt, men i Cirkler, Flammerne stod omkring den.
Øjenvidne Sigurd Hansen i Berlingske Tidende den 4. September 1946.

Næste gang går det værre. Flyet letter kl. 16.25 fra Kastrup. Kort efter, mens flyet er over Stevns ved gården Vilhelmshaab uden for Holtug på Stevns, bryder der brand i venstre motor. Et benzinrør er utæt eller revnet. Piloten forsøger at slukke branden, men det lykkes ikke. Flammerne omspænder flyet og taber venstre vinge. Fra 1.000-1.500 meters højde og styrter flyet ned. Da det rammer jorden eksploderer det, og vragdelene bliver spredt over området.

CitatSå vidt vi kan se, må der være sket det, at benzinen er strømmet ud fra en læk i benzinrøret eller revne i en slange og straks gaaet i brand.
M.P. Eskildsen, Chef for Statens Lufthavnstilsyn, i B.T. den 4. September 1946.

Alle 17 passagerer og 5 besætningsmedlemmer omkommer i den første store flykatastrofe efter Anden Verdenskrig.

Flyulykken i Nice

Der opstår også brand i en motor i et Sterling-fly under landingen i Nice. Læs mere om flyulykken i Nice >>

Aviation Safety Network

Den første alvorlige flykatastrofe på dansk grund efter Anden Verdenskrig er kort nævnt i Aviation Safety Networks database >>