Flykatastrofen i Ankara

En Caravelle fra SAS gør klar til landing i Esenboga-lufthavnen i Ankara, men flyet flyver for lavt.

Sted: Esenboga-lufthavnen, Ankara (Tyrkiet)
Dato: 19. januar 1960
Tidspunkt: Kl. 18:47
Fly: Sud Aviation SE-210 Caravelle I
Flynavn: Orm Viking
Registreringsnummer: OY-KRB
Produktionsår: 1959/60
Selskab: SAS

Det regner og blæser over Ankara, og skyerne hænger lavt, men sigtbarheden er i orden. Den norske pilot, Lars K. Retvedt, får landingstilladelse og flyver den foreskrevne runde over Esenboga-lufthavnen og gør klar til at lande.

Flyet er lettet fra Kastrup kl. 11:44 med Kairo som destination. Flyet har haft planmæssige stop i Düsseldorf, Wien og Istanbul. I Istanbul er besætningen blevet skiftet ud, og flyet har kun været 46 minutter undervejs siden sidste stop. Turen er nu kommet til Ankara, som er sidste stop inden Kairo. Undervejs er en del passagere stået af og på. Det betyder, at der på dette tidspunkt kun er en dansk passager om bord på SAS-flyet - en ung pige, Lone Henrichsen, som er på vej på ferie hos nogle venner efter længere tids sygdom. Også blandt personalet er der en dansker. Den 29-årige stewardesse Birthe Laursen fra Frederikshavn har afløst en norsk veninde, der ikke kunne tage turen på grund af sygdom.

Caravellen flyver med for lav fart og kan derfor ikke få tilstrækkelig bærekraft. Maskinen vakler og taber højde. Den ene vinge rammer en bjergside på et 400 meter højt bakkedrag omkring 10 km syd-sydvest for Ankara. Flyet styrter ned og eksploderer. Vragdelene bliver spredt over en strækning på en halv kilometer.

CitatJeg løb straks til min dør, og da så jeg en voldsom stikflamme skyde op mod himlen. Sammen med andre af landsbyens indbyggere løb jeg til ulykkesstedet. En ung mand og jeg fik en af de sårede hjulpet i sikkerhed, men vi kunne ikke komme tæt til flyvemaskinens vrag på grund af den voldsomme hede.
Øjenvidne i Politiken den 20. januar 1960.

Redningsmandskabet er fremme i løbet af ca. 15 minutter, men forgæves. De 35 passagerer og 7 besætningsmedlemmer fra 11 forskellige nationer omkommer.

Stewardesse Birthe Laursen
Lykkelig - Stewardesse Birthe Laursens bror beskrev hende som lykkelig til begravelsen.

Katastrofen er den første med SAS' Caraveller og skulle have været den værste katastrofe i Tyrkiet på daværende tidspunkt.

Den værste flykatastrofe i De Forenede Arabiske Emiraters historie

Det er ikke første gang, at et dansk fly rammer ind i et højdedrag. Læs mere om den værste katastrofe i De Forenede Arabiske Emiraters luftfartshistorie >>

Wikipedia om SAS

Læs mere om det danske/skandinaviske luftfartsselskab i Wikipedias artikel om SAS >>