Flysammenstødet over London

Et SAS-fly er på vej fra Skandinavien til London støder sammen med et R.A.F.-fly over Nordvestlondon.

Sted: Northolt, London (England, Storbritannien)
Dato: 4. juli 1948
Tidspunkt: Kl. 16:00
Fly: Douglas DC-6 (Cloudmaster)
Flynavn: Agnar Viking
Registreringsnummer: SE-BDA
Produktionsår: 1948
Selskab: DDL (SAS)

SAS-flyet Agnar Viking er på vej til London. Maskinen begynder sin rejse i Stockholm med 7 svenske besætningsmedlemmer og 8 passagerer. Den mellemlander i Kastrup kl. 11.50. Flyet fortsætter sin rejse to timer senere med 17 nye passagerer, bl.a. 8 danskere.

Da flyet kommer til Northolt-lufthavnen nordvest for London, regner det tungt, skyhøjden er lav, og sigtbarheden er nede på 1.000 meter. Hele fem fly kredser over lufthavnen. Piloten på SAS-flyet mener, at det er for farligt at lande og beslutter derfor at flyve videre til Amsterdam. Han giver kontroltårnet besked.

CitatVejret er for dårligt. Jeg vender om og går til Amsterdam." Piloten på Agnar Viking til kontroltårnet.

SAS-flyet stiger op igennem skydækket for at komme til Amsterdam, men transportfly af type York fra R.A.F (Royal Air Force) med otte om bord stiger ned. De to fly rammer hinanden og eksploderer. SAS-maskinen styrter ned i Nordwood i en lille skov i Park Woods, mens RAF-maskinen styrter ned i Shrubs Corne i Harefield ca. 2 kilomter derfra. Radarsystemet i lufthavnen er ikke fuldt implementeret og har derfor ikke kunnet forhindre katastrofen.

CitatJeg gik og plukkede bær i min have, da jeg pludselig hørte en frygtlig eksplosion lige over hovedet på mig. Vi så en kæmpeflyvermaskine dukke frem af skyerne. Den var kommet i spin og vendte og drejede sig i luften over os. Det var et frygteligt syn.
Alfred Drucker til United Press Telegram den 4. juli 2010.

Alle 32 ombordværende i SAS-flyet og otte i RAF-flyet omkommer. Katastrofen blev på daværende tidspunkt kaldt den værste katastrofe i britisk luftfartshistorie.

Den værste flykatastrofe i Danmarkshistorien

Over 50 år senere støder to fly atter sammen, da et Cessna-fly kører ind foran et SAS-fly. Læs mere om den værste flykatastrofe i Danmarkshistorien >>

Wikipedia om Northwood mid-air collision

Flykatastrofen er beskrevet i Wikipedias artikel om Northwood mid-air collision >>

Wikipedia om SAS

Læs mere om SAS i Wikipedia >>