Magne Viking styrter til jorden

I dårligt vejr er et SAS-fly er på vej til Bromma Lufthavnen i Stockholm fra Københavns Lufthavn.

Sted: Bromma Lufthavnen, Stockholm
Dato: 1. april 1951
Tidspunkt: Kl. 23:15
Fly: Douglas C-47A-90-DL
Flynavn: Magne Viking
Registreringsnummer: SE-BBM
Produktionsår: 1944
Selskab: SAS

SAS-maskinen Magne Viking er indsat ekstraordinært på ruten mellem København og den daværende vigtigste lufthavn i Stockholm, Bromma. En anden maskine, der også skal flyve ruten, en Skymaster med 40 passagerer, får ikke starttilladelse på grund af det dårlige vejr i Stockholm. Den mindre Dakota fra SAS har ventet længe og får lov til at flyve kl. 20.55.

Turen forløber normalt indtil kort før Bromma. Vintervejret er dårligt, og kaptajn Börje Nordfors og den danske andenpilot Esbo mister udsynet. De to piloter mærker ikke, at flyet taber højde. Flyet har en hastighed på 150 km/t kort før landing i Bromma Lufthavnen, hvilket er normalt, men højden er alt for dårlig.


Vis stort kort

Flyet rammer en lille bjergkant med venstre vinge, et benzinrør bliver revet over, og der opstår brand i venstre motor. På trods af det lykkes det Nordfors at styre flyet ned i de store mængder sne, der ligger i området, og det tager farten af flyet. Flyet stopper ved et gartneri på Bällstavägen bare 400 meter fra lufthavnen. Besætningen får passagerne ud af flyet og prøver at slukke branden, men forgæves. Til sidst lykkes det brandvæsenet at få bugt med ilden.

Ingen af de 18 passengerer og fire besætningsmedlemmer omkommer eller kommer til skade. Flyet bliver totalskadet.

Styrtet i Gottröra

40 år senere lander et andet SAS-fly på en mark uden for Stockholm. Også denne gang slipper alle med livet i behold. Læs mere om Styrtet i Gottröra >>

Flying Vikings

Læs mere om SAS's Vikings-fly >>