Militær flyulykke i Sydhavnen

Et fly fra Hærens Flyvetropper er på vej til Københavns Lufthavn, men tæt tåge giver flyet problemer, mens det befinder sig over Københavns Sydhavn.

Sted: Københavns Lufthavn, Kastrup
Dato: 20. oktober 1951
Tidspunkt: Kort efter kl. 13:00
Fly: 2-motorers Airspeed A.S. 10 Oxford
Registreringsnummer: Uvist
Produktionsår: Uvist
Selskab: Hærens Flyvetropper

Pilot Arne Schjødt Jensen er pilot weekendturen med tre andre ansatte ved luftvåbnet. De har vundet lodtrækningen om at låne en flyvemaskine til at flyve hjem på weekend og er på vej fra Karup til Københavns Lufthavn. Kl 13.00 får luftvåbnets sikkerhedstjeneste kontakt med flyet, som gør klar til indflyvning og efterfølgende landing i lufthavnen.

Pludselig kommer der en kraftig tåge rullende ind over slusen ved Sydhavnen. Det betyder, at skonnerten Lolly fra Ærøskøbing må vente ved slusen, indtil tågen er lettet. På samme tid kommer luftvåbnets 2-motorers Oxford med de fire på orlov flyvende gennem Sydhavnen. Tågen gør det umuligt for piloten at orientere sig.

CitatSå blev det pludselig så tykt derude - tågen lagde sig om maskinen. Vi kunne intet se, og så lød der et brag.
Overfenrik Henrik Mogensen, den eneste overlevende, i Politiken den 21. oktober 1951.

Vidner ser en sort silouet ramme og rive et par meter af den bagerste mast på skonnerten, der ligger fortøjret ved slusen. Flyet styrter ned på det opdæmmede areal mellem slusen og Amager 500 meter væk. Flyets to propeller har pløjet sig ned i den bløde jord, og flyets træramme brænder. En person gående hen i mod vraget. Det er flyets eneste overlevende, Henrik Mogensen. Han har nået at springe ud med faldskærm.

Sovjetisk flyulykke i Københavns Havn

Seks år senere får et sovjetisk fly en lignende skæbne, da det flyver for lavt ind over Københavns Havn. Læs mere om den sovjetiske flyulykke i Københavns Havn >>