Den værste katastrofe i De Forenede Arabiske Emiraters luftfartshistorie

Et frygteligt uvejr og gamle flyveplaner betyder, at en pilot går under den foreskrevne minimumshøjde med et Sterling Airways-fly og rammer en bjergtop på den arabisk halvø.

Sted: Dubai, De Forenede Arabiske Emirater
Dato: 14. marts 1972
Tidspunkt: Kl. 18:04 (GMT)
Fly: Sud Aviation SE-210 Caravelle 10B3
Flynummer: 296
Registreringsnummer: OY-STL
Produktionsår: 1970
Selskab: Sterling Airways

Et fly af typen Caravelle fra Sterling Airways er på vej hjem fra Colombo på Sri Lanka (dengang Ceylon) med feriegæster fra Tjæreborg. Flyet har mellemlandet i Bombay (nu Mumbai) (Indien) og er på vej til Dubai i De Forendede Arabiske Emirater for at tanke op på rejsen mod Kastrup. Flyet skal senere tanke op og skifte besætning i Ankara (Tyrkiet).

Sterlings Airways' Caravelle på vingerne
I luften - På vej mod andre himmelstrøg i juni 1971. Foto: © Mogens Wahl, www.oy-reg.dk

Flyet er på den normale indflyvningsrute for fly, der kommer fra øst. Det er et frygtligt regnvejr med kraftige vinde. De 106 passagerer får besked på at spænde sikkerhedsbælterne. Kaptajn Ole Jørgensen meddeler kontroltårnet i Dubai, at han lander om fire minutter. Der er normalt 7-8 minutter til lufthavnen fra flyets position.

Ole Jørgensen og styrmand Jørgen Petersen tror fejlagtigt, de er tættere på Dubai, end de rent faktisk er. De kan kan se byerne Fujayrah, Ghurayfah og Kalba og mener, at det er Dubai. De tror, at de er over land, men flyet befinder sig over havet kort før en bjergkæde. Flyvehøjden er normalt mellem 4.000-5.000 meter, men Ole Jørgensen holder en flyvehøjde på ca. 900 meter.

Kaptajn Ole Jørgensen skulle slet ikke have fløjet denne tur. Han er kaldt ind som erstatning. Han har kun fløjet denne tur en gang tidligere. Det er over et år siden, og dengang var det som andenpilot.

CitatUlykken kan muligvis skyldes et optisk bedrag, og det er nærliggende at antage, at uvejret er baggrunden for det.
Den vagthavende flyveleder i Dubai i B.T. den 16. marts 1972.

Flyets venstre vinge rammer Rasal Khaima Bjerget 600 meter oppe tæt på landsbyen Hayl. 265 meter senere rammer flyet en anden bjergkant og bliver knust. Vragdelene falder 300 meter ned og bliver spredt over et kæmpe område. Bjerget ligger på Musandam-halvøen, som er på Den Arabiske Halvøs nordøstlige spids 50 km øst for Dubai og 20 km fra Kalba.

Sterlings Airways' Caravelle bliver taxiet i Københavns Lufthavn Kastrup
Caravelle - Det smukke fly bliver taxiet i Københavns Lufthavn Kastrup i juli 1971. Foto: © Mogens Wahl, www.oy-reg.dk

Vejret gør en redningsaktion samme aften umulig. Det er det værste uvejr i 15 år med kraftig regn og storm. Nogle øjenvidner ser styrtet og prøver i en Landrover at nå frem til ulykkesstedet, men bilen hænger fast i mudret, og de må opgive. Tidligt næste morgen sender myndighederne 20 fly og helikoptere ud for at lede efter Caravellen. En helikopterpilot finder flyet. Den tunge regn og det faktum, at området er et af de mest utilgængelige på hele halvøen, gør det muligt for helikopterne at lande.

CitatDet vi må søge opklaring på er, hvorfor flyet befandt sig i en højde, som man har al mulig grund til at regne med er afvigende fra normal procedure på stedet.
Overingeniør Halmø-Larsen, Luftfartsdirektoratet, i Politiken den 16. marts 1972.

Redningsmandskabet kan konstatere, at alle ombordværende er blevet dræbt. Alle 106 passagerer, heraf 68 danske, og 6 besætningsmedlemmer omkommer i, hvad der er den værste flykatastrofe i De Forenede Arabiske Emiraters luftfartshistorie.

Flystyrtet er lidt af en gåde. Lufthavnen er drevet af Det Britiske Luftvåben (R.A.F) og er derfor veludstyret, den er heller ikke kendt for at være en lufthavn, hvor det er svært at lande. En undersøgelse af katastrofen lavet af De Forenede Arabiske Emirater viser, at pilot Ole Jørgensen er gået ned under det foreskrevne minimumshøjde. Det skyldes sandsynligvis urigtige oplysninger på udaterede flyplaner og/eller en fejl på eller fejllæsning af radaren.

Den værste flykatastrofe i Danmarkshistorien

Den værste flykatastrofe i Danmarkshistorien sker, da et Cessna-fly i tæt tåge kører ind foran et SAS-fly. Læs mere om den værste flykatastrofe i Danmarkshistorien >>

Havarirapporten

Luftfartsdirektoratet har lavet en flyvehavarirapport om katastrofen i Dubai >>

Facebookgruppe om styrtet

Der er lavet en Facebookgruppe for efterladte og andre interesserede >>

Danske Katastrofer

DR har også lavet en udsendelse om flystytet. Danske Katastrofer: Flystyrtet i Dubai >>